Over mij

Share in top social networks!

Waar heb ik dat zélf eigenlijk allemaal geleerd, de fijne kneepjes van het journalistiek ondernemerschap? Grotendeels in de praktijk!

Creatief Denken…

…leerde ik allereerst in vaste dienst: de eerste acht jaar van mijn carriere als journalist werkte ik voor Sanoma Uitgevers – toen nog VNU Tijdschriften. Als je érgens creatief leert denken, is het daar wel. Ik herinner mij vele hilarische, inspirerende en ontzettend leerzame brainstormsessies, waar ik nog altijd veel profijt van heb. Sinds 2000 werk ik als freelancer, en heb ik met de meest uiteenlopende ideeën veel verschillende opdrachtgevers binnen weten te halen.

De workshop Creatief Denken geef ik sinds 2001. Ik zag mede-freelancers worstelen met het bedenken van goeie ideeën, en dacht: laat ik ze daar eens een handje bij gaan helpen. Sindsdien geef ik de workshop zo’n twee keer per jaar.

Scherp onderhandelen…

…leerde ik met vallen en opstaan. Toen ik net als freelancer werkte, had ik er nog geen kaas van gegeten. Maar dankzij vele contacten met collega’s en door me steeds bewuster te worden van mijn eigen kracht, is mijn handel ook zakelijk steeds succesvoller geworden. Ik dank met name journalist Hans Hermans, waar ik vlak na mijn start als freelancer een cursus volgde die de ondernemer in mij voor het eerst tot leven bracht.

De workshop Scherp Onderhandelen is ontstaan in samenwerking met collega-journalist en vriendin Karina Meerman. We zagen freelancers om ons heen zich vaak weinig sterk opstellen in hun contacten met opdrachtgevers, en daar wilden we graag iets aan doen. We bedachten de workshop ‘Het Betere Bod’, die we enkele keren succesvol samen hebben gegeven. Sinds 2010 geef ik de workshop alleen, en is hij omgedoopt tot ‘Scherper Onderhandelen’.

Freelancen in het buitenland…

…leerde ik in Turkije. Ik houd er kantoor sinds december 2006. Zonder collega Linda Polman was ik niet in Turkije geweest: bij haar volgde ik in 2004 de (volgens mij eenmalige) training over freelance correspondentschap aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Tijdens die training werd me eindelijk duidelijk hoe ik als freelancer mijn droom waar kon maken om in het buitenland te werken en er ook nog van te leven. Tijdens mijn bijna vijf jaar in Turkije heb ik een eigen visie ontwikkeld op hoe je als freelancer succesvol kunt zijn buiten Nederland. Die draag ik graag aan anderen over!

De workshop Freelancen in het Buitenland is spiksplinternieuw: op 14 oktober 2011 gaf ik ‘m voor het eerst. Het was een succesvolle, inspirerende dag!

Individuele begeleiding…

…is toevalligerwijs op mijn pad gekomen. Enkele collega’s klopten bij me aan om advies over hun journalistieke bedrijf, en ik hielp ze op weg. Sinds 2004 bied ik op maat gemaakte individuele trajecten aan, die altijd draaien om het professionaliseren van journalistiek ondernemerschap. Ik ben dit blijven doen nadat ik naar Istanbul verhuisde. Dat gaat prima via Skype!

Twee of drie keer per jaar kom ik naar Nederland, onder andere om deze workshops te geven. Bijna altijd in mijn oude woonplaats Utrecht, op wisselende locaties. Omdat die reisjes niet maanden van te voren vastliggen, zijn ook de data van de workshops niet lang van te voren bekend. Geef je op voor de Nieuwsbrief om van de volgende data op de hoogte te blijven. Tot ziens!

 

Laat een reactie achter

*